PASTA Z PIETRUSZKĄ I AVOKADO

 


 
 

Zielona pietruszka to bogactwo witamin i minerałów. Oprócz dużej zawartości witaminy C (więcej niż cytryna) i karotenu, duża wartość odżywcza pietruszki polega na wyjątkowo wysokiej zawartości soli mineralnych. 

 Natką przyprawia się zupy, surówki, można sporządzić napój pietruszkowy a także pastę:


ü   1 duże awokado lub 2 mniejsze

ü  Pęczek pietruszki

ü  3-4 łyżki soku z cytryny

ü  2 ząbki czosnku

ü  Sól, pieprz

Pietruszkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Awokado rozgnieść widelcem, dodać pietruszkę, czosnek, doprawić sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz do smaku. Idealna pasta do smarowania pieczywa lub grzanek, lub do faszerowania np. jajek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz