Czosnek ( Allium sativum)
jest byliną cebulową, należy do roślin z rodziny liliowatych. Jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw. Więcej o wartościach zdrowotnych czosnku ...
Czosnek preferuje ciepłe stanowisko, wiosną okryte folią lub włókniną. Gleba powinna być żyzna, ciepła, gliniasta lub piaszczysta, bogata w wapń, o odczynie neutralnym pH 6,5-7. Glebę kwaśną należy wcześniej zwapnować. Jesienią wprowadza się nawozy kompostowe lub organiczne.
Sadząc czosnek główkę rozłamuje się na części i każdy ząbek wkłada do ziemi na głębokość 5 cm, ostrą stroną do góry. Sadzimy czosnki jesienią , przykrywając je warstwą ziemi 2 razy grubszą od ich średnicy.
Uprawa współrzędna
Czosnek dobrze rośnie z wieloma roślinami ,dzięki olejkom eterycznym i intensywnemu zapachowi odstrasza szereg szkodników i zapobiega chorobom grzybowym.
z truskawkami - ogranicza występowanie szarej pleśni oraz roztocza truskawkowego
z marchwią i pietruszką - zapach czosnku odstrasza połyśnicę marchwiankę, natomiast marchew chroni czosnek przed śmietką cebulanką
z pomidorem i ogórkiem – zapobiega chorobom wywołanym przez grzyby, odstrasza mszyce i inne szkodniki.
Nie zaleca się sadzić czosnku w towarzystwie warzyw strączkowych oraz kapustnych.
Choroby i szkodniki
Groźne są larwy śmietki cebulanki, nornice, krety.
Czosnek może być również atakowany przez rdzę, fuzaryjną zgniliznę cebul i fuzariozę. Roślinom uprawianym w szklarniach zagrażają mszyce. Więcej o zwalczaniu szkodników przeczytasz tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz