NAWOZY ZIELONE

 WIOSENNE NAWOŻENIE GLEBY  



Jednym z ekologicznych sposobów nawożenia gleby w ogrodzie są nawozy zielone. Są to mieszanki szybko wschodzących jednorocznych gatunków roślin należących do grup motylkowych (łubin, seradela, lucerna chmielowa, groch itp)      lub ich mieszanki z niektórymi innymi roślinami nie motylkowymi ( gryka, gorczyca, rzepak, rzepik, owies  itp) .

Taki zestaw gatunków roślin w mieszance dostarczy glebie wiele substancji organicznych oraz niezbędne roślinom składniki pokarmowe.

Polepszy też strukturę gleby, która będzie spulchniona i odżywiona. Mieszankę taką można również wzbogacić o nawozy fosforowo-potasowe.


                                                                                                      

                      NAWOŻENIE JAKO POPLON OZIMY:

Na przełomie sierpnia  września wysiewa się mieszanki  z roślin motylkowych, takich jak wyka ozima i inkarnatka , a z roślin nie motylkowych –żyto , pszenica, rajgras włoski (życica wielokwiatowa) lub rajgras angielski (życica trwała).

Taki rodzaj uprawy spowoduje na wiosnę wczesne i obfite plony masy zielonej . Wówczas należy przekopać nawóz na głębokość ok. 10-20 cm i pozostawić. Po 3-4 tygodniach  można w tym miejscu zacząć uprawę warzyw.

Przeorane nawozy zielone działają 2-3 lata.

Jeśli rośliny uprawiane na nawóz zielony były mało wyrośnięte, lub też uprawiane po nich rośliny wykazują duże wymagania azotowe, możemy uzupełnić nawozy zielone mineralnymi nawozami azotowymi.

Niektóre rośliny możemy wysiewać również wiosną.

Ø  Bobik vicia faba var minor – ma silnie rozrastające się korzenie, które spulchnią nawet najcięższą glebę. Ma też największą zawartość białka wśród rośli poplonowych. Kiełkuje po ok. 3-4 tygodniach

Ø  Gorczyca  sinapis alba –kiełkuje bardzo szybko i już po 2 tygodniach od wysiania tworzy zwarty zielony kobierzec

Ø  Kapusta pastewna- jest znakomitym pożywieniem dla pożytecznych żyjątek glebowych

Ø  Facelia phacelia tanacetifolia – dzięki zwartym korzeniom doskonale poprawia strukturę gleby , jest też rośliną miododajną.

Ø  Żyto ozime- ma małe wymagania glebowe i jest jednym z tańszych nawozów zielonych.

Ø  Seradela siewna – należy do rodziny bobowatych , zasila glebę w azot.


ZALETY STOSOWANIA NAWOZÓW ZIELONYCH  

v  Rośliny te charakteryzują się niezwykle żywotnymi korzeniami, które wrastając głęboko w ziemię wzbogacają ją w składniki organiczne i wyraźnie poprawiają strukturę całego podłoża

v  Szybko i silnie rosnące nadziemne części roślin uprawianych na nawóz zielony chronią glebę przed nadmiernym przesuszeniem

v  Pozwalają stworzyć doskonałe warunki dla rozwoju drobnych żyjątek glebowych, w szczególności dżdżownic, odpowiedzialnych za spulchnianie gleby.

Ścięte i przekopane nadziemne części roślin wzbogacają podłoże w substancję organiczną, z której po około miesiącu wytwarza się wartościowe składniki pokarmowe


ŻYWOKOST

Wspaniałym nawozem jest również żywokost.  Liście żywokostu zawierają tyle samo azotu i fosforu co obornik, a przy tym dużo więcej potasu. 

Dolne liście żywokostu należy obciąć  i przekopać  z glebą lub używać  jako ściółkę. Można również wykonać skoncentrowany nawóz ugniatając świeżo ścięte  liście w pojemniku z otworem w dnie, gdzie będzie ściekał sok.  Wyciekający płyn rozcieńczamy z wodą w stosunku 1:20 i stosujemy do podkarmiania roślin.

Bardzo wartościowa jest też gnojówka z żywokostu

Liśćmi żywokostu można ściółkować krzewy owoców jagodowych, co uchroni je przed atakiem mączniaka.  Sprawdzą się też jako ściółka w uprawie selera, pomidorów, ziemniaków, papryki czy kapusty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz