NAWOŻENIE GLEBY


 

nawożenie gleby uprawa

NAWOŻENIE GLEBY

Aby uniknąć błędów w nawożeniu gleby, ważne jest określenie zawartości pierwiastków w glebie, głównie fosfor, potas, wapno. Analizę próbki gleby można wykonać w Okręgowych Stacjach Chemiczno-Rolniczych, przy miastach wojewódzkich. Opisaną i prawidłowo zapakowaną próbkę można przywieść osobiście lub też wysłać pocztą.

Przygotowując próbkę należy pobrać niewielką ilość gleby z kilku różnych miejsc naszej działki, z wierzchniej warstwy gleby, wymieszać je ze sobą, następnie pobrać ok. 100 g tworząc próbkę właściwą, którą należy wysłać.

W zależności od wyniku zbadanej gleby zastosować można odpowiednie nawożenie.

NAWOZY ORGANICZNE

Do nawozów organicznych zaliczmy różne komposty roślinne oraz obornik, gnojówkę, torf, nawozy zielone.

Aby nawożenie było zbilansowane najlepiej stosować nawożenie obornikiem jak również nawozami mineralnymi. Aby plony warzyw były najwyższe, rośliny muszą mieć w glebie wszystkie potrzebne im pierwiastki pokarmowe -azot, potas, wapń i fosfor.

AZOT-jest potrzebny do wytworzenia masy zielonej

FOSFOR- wpływa na kwitnienie

POTAS- wpływa na wzrost

WAPŃ- bierze udział w budowie rośliny a także neutralizuje zbędne kwasy w glebie

Dzięki zastosowaniu nawozów poprawia się struktura gleby, reguluje bilans wodny oraz poprawia żyzność i urodzajność. Próchnica umożliwia rozwój bakterii i grzybów, które spulchniają glebę, zwiększając pojemność cieplną, co sprzyja wzrostowi systemu korzeniowego roślin.

Obornik

 – jest doskonałym źródłem próchnicy. Świeżym obornikiem nawozimy ziemię jesienią, przekopując niezbyt głęboko, aby umożliwić prawidłowy rozwój mikroflory, która jest niezbędna do wytworzenia próchnicy.

Obornik już przekompostowany można zastosować wiosną lub latem do poplonów, najlepiej do okrywania gleby.

Zamiast obornika zastosowanego jesienią można wzbogacić glebę wiosną stosując torf. Torf rozrzucamy na powierzchni gleby. Nie przekopujemy gleby tylko spulchniamy kultywatorem. Torf można również w późniejszym czasie rozrzucić w międzyrzędziach jako warstwę okrywająca glebę.

Popiół

-do nawożenia nadaje się popiół tylko z węgla drzewnego

Gnojówka

- gnojówkę (jak również wszystkie odchody ptasie, kozie itp.) należy dodawać tylko do pryzmy kompostowej razem z innymi substancjami organicznymi, z którymi razem będzie się rozkładać i zostanie przekompostowana.

Ściółkowanie

-ściółkowanie gleby jest również nawożeniem, gdyż zapewnia glebie wilgotność, zapobiega wysychaniu wierzchniej warstwy, a rozłożona ściółka użyźni glebę.

Nawozy zielone

-w przypadku braku obornika można wysiać w ogrodzie rośliny przeznaczone na nawóz zielony  ( gorczyca, facelia, wyka ozima i żyto, łubin). Wysiewamy je latem na koniec lipca, a przekopujemy późną jesienią.

Wapnowanie

-nawóz wapniowy stosujemy co 2 lata najczęściej jesienią, ale nie należy go mieszać z obornikiem. Można wapnować glebę również wiosną rozsypując nawóz na powierzchni gleby przed jej spulchnianiem.  O braku wapnia w glebie świadczy występowanie niektórych chwastów, np. skrzypu polnego, szczawiu, rdestu czy dziewanny.

ODCZYN GLEBY

Odczyn obojętny- pH  6,5-7,4

Słabo kwaśny – pH 4,6-6,4

Kwaśny – pH poniżej 4,5

Słabo zasadowy – pH 7,5–8

Zasadowy – pH 8,0-8,5

 

Warzywa rosnące na glebach o odczynie obojętnym i zbliżonym do obojętnego :

-prawie wszystkie kapustne

-marchew

-roszponka

-burak

-seler

-cebula

Warzywa rosnące na glebach o odczynie zbliżonym do obojętnego i słabo kwaśnym :

-fasola i groch

-ogórek i pomidor

-sałata

-dynia

-rzodkiew

- rabarbar

-brukselka

-szpinak

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz