Pyszna tarta jabłkowa z jabłek z własnego sadu.
SKŁADNIKI:
opakowanie ciasta francuskiego
5-6 jabłek najlepiej z czerwoną skórką
6 łyżek cukru pudru
sok z cytryny
KREM:
5 łyżek mąki
50 g cukru ( ok 3 łyżki)
250 ml śmietany kremówki
2 jaja
oraz 4-5 łyżek sklarowanego masła
Naczynie na tartę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Podpiec ok 15 min w 200 st C
Resztę ciasta francuskiego pociąć na małe paski ok 1,5 cm.
Jabłka umyć ( nie obierać), pociąć na bardzo cienkie półplasterki tak, by skórka była na jednym brzegu.
Zagotować 300 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny. Do wrzącego syropu wrzucać partiami plasterki jabłek i blanszować ok 2 min. Wyjąć i odsączyć.
Paski ciasta francuskiego rozłożyć płasko i układać na nich plasterki jabłek tak, by lekko na siebie zachodziły.Zwinąć w różyczki
Przygotować krem:
Śmietanę ubić z cukrem , wbić jaja, wsypać mąkę, wymieszać. Wylać całość na podpieczony spód , na wierzchu ułożyć jabłkowe różyczki.
Polać sklarowanym masłem
Piec 20 min w 180 st C, potem jeszcze 10 min w 210 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz