Kapusta- właściwości zdrowotne

kapusta

 KAPUSTA

Jest jednym z najbardziej wartościowych składników naszego jadłospisu, posiada wiele właściwości leczniczych.

W kapuście znajduje się przede wszystkim duża ilość witaminy C,  witaminy z grupy B, PP, K oraz wiele soli mineralnych, wapń, magnez, potas, fosfor, beta-karoten, kwas foliowy oraz jod. Sok z kapusty jest bogaty w cukier, białko oraz wapń. Dzięki dużej zawartości potasu ma silne działanie odwadniające.  Liście kapusty zawierają dużo błonnika, który pobudza ruchy robaczkowe jelit.  

Sok ze świeżych liści kapusty stosuje się w owrzodzeniach żołądka, dwunastnicy i jelit, w niedokrwistości, chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Regularne spożywanie soku z kapusty powoduje oczyszczenie organizmu, pobudza trawienie oraz polepsza pracę jelit. Kapusta spożywana na surowo odtruwa żołądek i górą część okrężnicy. Pobudza układ odpornościowy, zabija wirusy i bakterie. Działa przeciwnowotworowo.

Okłady z liści kapusty łagodzą stany zapalne  stawów, bóle reumatyczne, nerwobóle, są pomocne w owrzodzeniach i żylakach nóg, egzemach, łuszczycy i odmrożeniach.

Przymoczki nasączone sokiem ze świeżych liści leczą trądzik, wypryski skórne i liszaje.

Kiszona kapusta ma wiele zastosowań w dietetyce oraz wspomagająco w wielu dolegliwościach. Kapusta zawiera skrobię oraz cukry, które podczas kiszenia zamieniają się w konserwujący kwas mlekowy, dzięki czemu kiszona kapusta ma kwaskowaty smak.

Zawiera bardzo duże ilości witaminy C. Jest niezastąpiona podczas kuracji wyszczuplającej, wspomaga pracę żołądka i jelit, pobudza przemianę materii, oczyszcza krew.

Sok z kiszonej kapusty reguluje procesy trawienne, stymuluje rozwój bakterii w jelitach, zwiększa odporność organizmu.

 

Coś dla ciała :

Krem ze świeżym sokiem z kapusty- ujędrniający i oczyszczający:

5 g pszczelego wosku

20 g lanoliny

50 g olejku z awokado lub jojoby

40 g soku ze świeżej kapusty

½ naturalnego miodu

5 kropli olejku z melisy

Wosk i lanolinę umieścić w misce i podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia składników. Dodać olejek z awokado i podgrzać do temp 60°C.

Sok z kapusty podgrzać i rozpuścić w nim miód, przelać do naczynia z masą, całość mieszać kilka minut aż masa ostygnie. Wlać olejek z melisy.  Krem przechowywać w lodówce do ok. 3 tygodni.  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz