KAPUSTA
Jest jednym z najbardziej wartościowych składników naszego jadłospisu, posiada wiele właściwości leczniczych.
W kapuście znajduje się przede wszystkim duża ilość witaminy C, witaminy z grupy B, PP, K oraz wiele soli mineralnych, wapń, magnez, potas, fosfor, beta-karoten, kwas foliowy oraz jod. Sok z kapusty jest bogaty w cukier, białko oraz wapń. Dzięki dużej zawartości potasu ma silne działanie odwadniające. Liście kapusty zawierają dużo błonnika, który pobudza ruchy robaczkowe jelit.
Sok ze świeżych liści kapusty stosuje się w owrzodzeniach żołądka, dwunastnicy i jelit, w niedokrwistości, chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Regularne spożywanie soku z kapusty powoduje oczyszczenie organizmu, pobudza trawienie oraz polepsza pracę jelit. Kapusta spożywana na surowo odtruwa żołądek i górą część okrężnicy. Pobudza układ odpornościowy, zabija wirusy i bakterie. Działa przeciwnowotworowo.
Okłady z liści kapusty łagodzą stany zapalne stawów, bóle reumatyczne, nerwobóle, są pomocne w owrzodzeniach i żylakach nóg, egzemach, łuszczycy i odmrożeniach.
Przymoczki nasączone sokiem ze świeżych liści leczą trądzik, wypryski skórne i liszaje.
Kiszona kapusta ma wiele zastosowań w dietetyce oraz wspomagająco w wielu dolegliwościach. Kapusta zawiera skrobię oraz cukry, które podczas kiszenia zamieniają się w konserwujący kwas mlekowy, dzięki czemu kiszona kapusta ma kwaskowaty smak.
Zawiera bardzo duże ilości witaminy C. Jest niezastąpiona podczas kuracji wyszczuplającej, wspomaga pracę żołądka i jelit, pobudza przemianę materii, oczyszcza krew.
Sok z kiszonej kapusty reguluje procesy trawienne, stymuluje rozwój bakterii w jelitach, zwiększa odporność organizmu.
Krem ze świeżym
sokiem z kapusty- ujędrniający i oczyszczający:
5 g pszczelego wosku
20 g lanoliny
50 g olejku z awokado lub jojoby
40 g soku ze świeżej kapusty
½ naturalnego miodu
5 kropli olejku z melisy
Wosk i lanolinę umieścić w misce i podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia składników. Dodać olejek z awokado i podgrzać do temp 60°C.
Sok z kapusty podgrzać i rozpuścić w nim miód, przelać do naczynia z masą, całość mieszać kilka minut aż masa ostygnie. Wlać olejek z melisy. Krem przechowywać w lodówce do ok. 3 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz