JESIENNA KONFITURA ŚLIWKOWA

Pyszna konfitura ze śliwek z własnego ogrodu smakuje wyśmienicie. 


konfitura śliwkowa przepis

SKŁADNIKI:


1/2 kg śliwek węgierek
1/2 kg jabłek
1/2 kg gruszek
1 pomarańcza
3 gożdziki
1/2 kg cukru

Wszystkie owoce oprócz pomarańczy myjemy, obieramy, usuwamy pestki i gniazda nasienne. Kroimy na kawałki.
Pomarańczę myjemy dokladnie, ścieramy skorkę na tarce , pomarańczę obieramy i kroimy na małe kawałki.
Wkładamy do garnuszka owoce oraz otartą skórkę z pomarańczy, wsypujemy cukier i wrzucamy gożdziki.
Gotujemy na małym ogniu ok 40  minut , wyłączamy i studzimy.
Gotujemy konfiturę tak samo przez kolejne dwa dni.
Trzeciego dnia pod koniec gotowania gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.  Studzimy do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz