koktajle z warzyw i owoców z własnego ogródka
Własna uprawa daje szerokie możliwości wyboru rodzaju warzyw i owoców, mamy też kontrolę nad stosowaniem środków zapobiegawczych i ochronnych stosowanych przy uprawach.
Nasze plony będą zdrowe, smaczne, świeże i zawsze dostępne .
Po koktajle najczęściej sięgamy latem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać bogactwo jesiennych zbiorów jak dynia czy późno dojrzewające jabłka i gruszki.
Pyszny będzie koktajl gruszkowy z dodatkiem korzennym lub zimowe rozgrzewające latte dyniowe.
OGÓRKOWE MOHITO
ü 6 ogórków gruntowych
ü Sok z ½ cytryny
ü 4 listki mięty
ü 1 łyżka miodu
ü 100 ml wody
Wszystko zmiksować . Można również rozlać do foremek na lody i zamrozić
KOKOTAJL ŚLIWKOWO-KAKAOWY
ü 6 śliwek węgierek
ü 1 łyżka kakao
ü ½ szklanki mleka roślinnego
ü Szczypta kardamonu
ü 1 łyżka miodu ( do smaku)
WODA SMAKOWA OWOCOWO – ZIOŁOWA
ü Garść owoców jagodowych (maliny, truskawki, porzeczki czerwone, borówki)
ü 2-3 gałązki rozmarynu
ü 1 litr wody
Do wody dodać wszystkie składniki, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc , lub kilka godzin. Wymieszać i rozlać do szklanek.
JESIENNE DYNIOWE LATTE
ü 1 filiżanka espresso
ü ½ szkl. mleka
ü ½ szkl pure z dyni
ü 1 łyżeczka przyprawy korzennej
ü 1 łyżka miodu
Mleko ubić, resztę składników zmiksować i połączyć z ubitym mlekiem.
KOKTAJL Z PIETRUSZKI
ü 1 pęczek natki pietruszki
ü 2 jabłka
ü sok z ½ cytryny
ü 1 szkl wody
ZIELONY KOKTAJL
ü ½ główki sałaty
ü 3 miękkie gruszki
ü kilka listków mięty
ü 100 ml wody
ü Cytryna
ü Pęczek pietruszki
ü 3-4 łyżki cukru
ü 1 litr wody mineralnej
ü Kostki lodu
Z cytryny wycisnąć sok, pietruszkę posiekać razem z gałąską, wszystko zmiksować. Podawać z kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz