Szpinak to łatwe i wdzięczne w uprawie warzywo. A wypieki z zielonymi listkami szpinaku z własnego ogródka smakują niepowtarzalnie, są zdrowe i ze względu na dużą zawartość magnezu polecane osobom znerwicowanym i zabieganym.
Paszteciki ze szpinakiem i fetą
SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki
1 szkl. mleka
3 jaja
12 dag cukru ( 1/2 szkl)
100 g masła
50 g świeżych drożdży.
szczypta soli
drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, zalać ok 0,5 szkl. dobrze ciepłego mleka, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać go do mąki , wlać jaja roztarte z solą a następnie ubite z cukrem, roztopione masło, resztę mleka. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia.
FARSZ:
1 paczka mrożonego szpinaku
1/2 opakowania serka feta
sól, pieprz
Szpinak rozmrozić, gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania wody cały czas mieszając , dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku.
Partię ciasta drożdżowego wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Kroić w szerokie pasy, następnie w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować szpinakiem i zwijać w wałeczki kształtując rogaliki. Posmarować rozmąconym jajkiem, chwilę zostawić na blaszce, by podrosły i piec ok 20-30 min w temp 200 st C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz